sobota 13. září 2014

Terasa k obecní hospodě












Plocha před restaurací Beseda v Oldřichově v Hájích nabízela až dosud jen velmi málo přitažlivé  místo k posezení. Restaurační zahrádku tvořily dva stoly stojící na přímo asfaltu a reklamní deštník. Ke kvalitě místa nepřispívá ani to, že hospoda stojí přímo u hlavní silnice procházející obcí a současně je toto místo křižovatkou kde se na hlavní silnici připojuje další komunikace z významné části obce. Přesto se ale jedná o fungující centrum obce, kde se spolu s hospodu nacházejí i další budovy s veřejnou funkcí, obecní úřad, pošta, malá samoobsluha a pekařství.

















Cílem návrhu bylo s omezenými finančními možnostmi zkultivovat venkovní sezení a současně i vymezit neuspořádané parkování před hospodou. Výsledkem je dřevěné vyvýšené pódium v půdorysném tvaru písmene L těsně přiléhající k hospodě. Půlmetrové vyvýšení pomáhá většímu pocitu bezpečnosti uživatelů terasy, kteří jsou zde jinak v těsném kontaktu s parkujícími auty.
Dřevěná konstrukce je smontována z modřínových hranolů pospojovaných bez čepování ocelovými pláty a povrch paluby tvoří terasová prkna ze stejného materiálu. Modřínové dřevo bylo zvoleno kvůli jeho odolnosti vůči povětrnosti i bez nutnosti jeho povrch čímkoli natírat.
Celá terasa je složena ze tří čtvercových modulů o rozměrech 3x3m, které je možné rozmontovat převést k zimnímu krytému skladování. Demontovatelné jsou i jednotlivé části zábradlí.

















Materiál na realizaci terasy byl financován z prostředků Nadace VIA a Obecního úřadu Oldřichov v Hájích. Celou výroba a osazení terasy provedli dobrovolníci z řad obyvatel obce a členů spolku Živo v Hájích.

Žádné komentáře: