úterý 22. listopadu 2011

Trojpodlažní rodinný dům



Pro stavbu domu je k dispozici větší pozemek s půdorysným tvarem protáhlého obdélníka, který je kvůli tvaru terénu obtížně zastavitelný. Parcela je vlastně svažující se "rokle" zarostlá vzrostlými stromy a s ne úplně výhodnou orientací k východu. Jako místo nejvíce vhodné ke stavbě domu byl vybrán horní okraj pozemku, který je dostatečně osluněn a současně zde vede i komunikace místní uliční sítě.
Obtížně stavební podmínky daly vzniknout návrhu rodinného domu s malou půdorysnou stopou a s bydlením rozloženým do třech výškových úrovní.
Dům je navržen na půdorysu obdélníka o rozměru cca 6 x 8m s vyjímkou nejnižšího podlaží, které se uskočením mění na čtverec. Zastřešení pultovou střechou skloněnou ve směru svahu představuje jednoduchý a levný způsob zastřešení, princip který se projevuje v celé koncepci domu.
Horní hrana svažitého pozemku nabízí jen velmi málo rovné plochy pro venkovní pobyt a navíc je v těsné blízkosti komunikace. Plochu zahrady zvětšuje rozlehlá terasa obepínající dům ze dvou stran.
Přízemí domu je vstupním podlažím do domu a spolu s místnostmi technického a sociálního zázemí se zde nachází i prostorná kuchyně s jídelnou. První podlaží má sníženou výškou stropu na 2,2m, která napomáhá jednodušší dostupnosti druhého podlaží. Dveře v prosklené stěně jídelny umožňují přímý výstup na terasu.
Ve druhém podlaží je umístěn obývací pokoj, ložnice rodičů a pracovna. Obě podlaží sceluje do jednoho prostoru světlík nad jídelním stolem. Obyvatelé domu pobývající v obou podlažích tak zůstávají ve vizuálním i akustickém spojení.
Poslední podlaží pod skloněnou střechou je vyhrazeno dětským pokojům, které jsou doplněny malou koupelnou a šatnou.
S ohledem na komplikované zakládání na hraně prudkého svahu byla jako nosná konstrukce zvolena dřevostavba. Dva druhy systémů zakládání, betonové pasy a patky s ocelovými sloupy, jsou rovněž reakcí na složitý tvar terénu v místě stavby.

Žádné komentáře: