sobota 17. ledna 2015

Rodinný dům s ateliérem a dílnou



Místem stavby rodinného domu je osada na okraji Turnova. Na pozemku stojí malý rodinný dům bez valné architektonické hodnoty a ve špatném stavebním stavu.
Přímo na místě stávající stavby, který bude asanována, je navržen nový rodinný dům. Novostavba si z původního domu zachovává umístění a orientaci na pozemku, mírný sklon sedlové střechy a výšku. Plánovaná novostavba přesahuje půdorys původní malého domu přibližně dvojnásobně.
Požadavkem stavebníků bylo spojit do jednoho domu bydlení a prostory pro práci. Výsledkem je funkčně rozdělený dům na dvě části, obytnou a pracovní. Část určená pro bydlení má dispozici odpovídající potřebám standardní čtyřčlenné rodiny. Druhá část domu, určená pro práci, v sobě skrývá výtvarný ateliér v patře a dílnu v přízemí. Obě části domu spojuje vstupní a schodišťová hala s prosklenou stěnou ustoupenou od čelní fasády. Odsazení stěny haly od čelní fasády vytváří ze tří stran krytou terasu. Obě části domu, včetně vstupní haly a terasy, jsou zastřešeny sedlovou střechou s mírným sklonem. Schodiště umístěné ve vstupní hale propojuje obě části domu ve vertikálním i horizontálním směru. Pod celou plochou vstupní haly je dům podsklepen.
Funkční rozdělení domu se projevuje i v materiálu použitém na finální povrch fasády. Obytná část je omítnuta omítkou s přírodním povrchem a ateliér s dílnou je obložen svislým dřevěným obkladem.

Žádné komentáře: